Nederland

Experts in Sophie & Jeroen na schorsing bij Ajax: ‘Is er meer aan de hand?’

Voetbalfans en vooral Ajax-fans vielen gisteren van hun stoel. Amper twee weken na de benoeming van de nieuwe directeur Alex Kroes werd hij gisteren geschorst. Hij zou een groot aantal aandelen van de onderneming kopen club gekocht met voorkennis. Experts trekken die stelling in twijfel, zeiden ze gisteravond in de talkshow Sofie & Jeroen. “Het kan elke keer nog gekker worden.”

Sportjournalist Willem Vissers wist niet wat hij hoorde toen gisteren bekend werd dat twee weken na het aantreden van Alex Kroes bleek dat hij toch geen directeursfunctie zou mogen bekleden. “De koffie viel bijna om. De fantasie blijkt altijd een bleke imitatie van de surrealistische realiteit bij Ajax. Het kan elke keer nog gekker worden”, zegt hij Sofie & Jeroen.

En ook de bekende Ajax-fans ‘Kale & Kokkie’ geloofden hun oren niet. “Je vraagt ​​je altijd af: kan het nog erger? En dan krijg je dit bericht.”

42.000 aandelen

Ajax wist dat Kroes een groot aantal aandelen in de club bezat, maar wanneer deze precies zijn gekocht, is nog niet bekend. “Ajax is eigenlijk al twee jaar met hem bezig”, legt sportjournalist Suse van Kleef uit. “Het eerste gesprek zou op 5 april 2022 hebben plaatsgevonden. Dat is één dag voordat Alex zijn eerste aandelen (20.000, red.) koopt. Dan kun je al zeggen: ‘Je hebt in dat gesprek voorkennis opgedaan en dat moet je niet doen als je later bij Ajax gaat werken’.”

Het knelpunt ligt nu in de laatste tranche aandelen. Het was bekend dat hij 42.500 aandelen had, maar toen ze werden gekocht, nee. “Vooral opvallend was dat op 26 juli de laatste tranche aandelen, 17.000, werd gekocht. Grote aankoop”, zegt Van Kleef. “En dat is de dag waarop Michael van Praag zegt: ‘We hebben toen via app, mail en mondeling beloofd dat we hem gingen benoemen’.”

Geen financieel gewin, zegt Vissers in Sophie en Jeroen

Voor de tafelgasten Sofie & Jeroen een opmerkelijke gang van zaken. “Persoonlijk begrijp ik het niet. Ik begrijp dat hij niet uit was op financieel gewin”, reageert Vissers. “Die man is multimiljonair. Rijk word je er niet van. Maar wat ik niet begrijp, en van aandelen weet ik niets, “Maar het enige wat ik weet is dat je niet met voorkennis mag handelen. Het is onbegrijpelijk dat hij die aandelen dan op 26 juli koopt.”

Ook de rol van Ajax roept vragen op, zegt Van Kleef. “Ik kan ook niet begrijpen dat Ajax hem niet heeft gevraagd: ‘Oké, jij hebt 42.000 aandelen.’ Wanneer heb je dat gekocht?’ Dat is wat je doet, toch?”

Kale & Kokkie twijfelen aan de uitleg van Sophie & Jeroen

Volgens Kale & Kokkie zou er meer achter kunnen zitten. “Het geeft een ongelooflijk gemengd gevoel”, zegt Lawrence de Munck (beter bekend als Kale) over de reactie Uit Praag dat Kroes niet hoeft terug te keren, ook al blijkt uit onderzoek dat er geen sprake is geweest van handel met voorkennis. “Bij alles wat er nu gebeurt, vraag ik me af: is dit het echte verhaal of is er meer aan de hand?”

“Ik vroeg: ‘Is het niet een soort wraak van andere leden van de Raad van Commissarissen die misschien bang zijn dat de bezem van Kroes Ajax echt wil schoonvegen?’” aldus Vissers in een verklaring. Sofie & Jeroen. “Er is mij verzekerd dat dit niet het geval was, maar ik kan nu niet bewijzen dat dit het geval is. Feit is dat het eigenlijk een Augiasstal is en Kroes wilde die graag uitmesten.”

Mes in de rug

“De moraal van de club is ver te zoeken”, aldus Vissers. “Eerst wordt Overmars ontslagen omdat hij vrouwen ongepast behandelde, even later ontstaat er beweging: het gaat slecht met Ajax, misschien moeten we Overmars terughalen. Zonder rekening te houden met mensen op de werkvloer die wellicht heel verdrietig zijn geworden. En nu is het eigenlijk weer hetzelfde. Een bestuurder gaat tegen de regels van de beurs in en doet dat opnieuw. Eigenlijk steekt iedereen elkaar in de rug.”

Een fout opgemerkt? Mail ons. Wij zijn u dankbaar.

OpmerkingenSource link

Related Articles

Back to top button