Nieuws

Iraakse banken moeten vanaf januari 2024 alle opnames van Amerikaanse dollars stopzetten

In de nieuwste poging om het misbruik van zijn harde valutareserves bij financiële misdaden en de schending van de Amerikaanse sancties tegen Iran te stoppen, zal Irak de opnames van contant geld in Amerikaanse dollars vanaf 1 januari 2024 beperken, aldus een hoge functionaris van de Centrale Bank van Iran. Irak (CBI).

De directeur Investeringen en Remittances van het CBI, Mazen Ahmed, vertelde Reuters dat het initiatief bedoeld is om het gebruik van ongeveer 50 procent van de 10 miljard dollar die Irak jaarlijks van de New York Federal Reserve ontvangt, te stoppen.

De stap is ook bedoeld om het gebruik van vreemde valuta te beperken en de Iraakse dinar-transacties in de Iraakse economie te stimuleren.

Ahmed legde uit dat mensen die vóór eind 2023 Amerikaanse dollars bij Iraakse banken storten, in 2024 nog steeds geld in dollars kunnen opnemen; Opnames van Amerikaanse dollars in 2024 mogen echter alleen worden gedaan in Iraakse dinars tegen de officiële wisselkoers, die 1.320 is.

De wisselkoers van de Amerikaanse dollar op de parallelle markt in Irak bedraagt 1.560, bijna 15 procent minder dan de officiële wisselkoers.

De gouverneur van het CBI, Ali Al-Alaq, zei vorige maand dat het CBI van plan is om vanaf volgend jaar alle binnenlandse handelstransacties te beperken tot de lokale munteenheid.

Al-Alaq legde uit dat deze stap tot doel heeft de handel in Amerikaanse dollars buiten de banksector in Irak te beperken, bijdraagt aan het terugdringen van de smokkel van vreemde valuta naar het buitenland en de Iraakse dinar ondersteunt.

Het CBI zal stoppen met het overmaken van geld naar het buitenland voor buitenlandse handel en in plaats daarvan zijn taak beperken tot toezicht en controle. Fondsoverdrachten zullen plaatsvinden via erkende Iraakse banken.

Irak is sterk afhankelijk van import om in zijn behoeften te voorzien, waardoor de vraag naar de Amerikaanse dollar toeneemt.

De afgelopen maanden heeft het land verdere procedures ingevoerd om bij binnenlandse transacties op de lokale valuta te vertrouwen ter ondersteuning van de dinar. Deze procedures omvatten onder meer het verplichten van Iraakse instellingen om de salarissen van buitenlandse werknemers in dinars te betalen.

Bovendien verplichtte het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken in mei kooplieden om bij transacties de dinar te gebruiken in plaats van de dollar.

De CBI is de belangrijkste bron van vreemde valuta voor verschillende transacties in het land, en de bank biedt een elektronisch platform voor importeurs, handelaars, burgers en investeerders om buitenlandse overboekingen uit te voeren met als doel de wisselkoers van de dinar ten opzichte van de dollar te controleren en het elimineren van de parallelle markt.

Source
Irakezen.nl

Related Articles

Back to top button