Nederland

Kolom | Rebel Wilsons ‘zero lul’-politiek

Een romantisch stel waren ze sowieso niet, Sacha Baron Cohen en de Australische actrice Rebel Wilson in de mislukte komedie De gebroeders Grimsby (2016). Nou ja, jongens die de liefde bedrijven in een meubelwinkel. Meest memorabele filmscène: de held Nobby die zich verstopt in het geboortekanaal van een loopse olifant.

Rebel Wilson, Nobby’s vriendin Dawn in de film, noemde Baron Cohen op 23 maart een ‘klootzak’ op Instagram. Hij zou advocaten en PR-crisisagenten hebben ingehuurd om te voorkomen dat ze in haar autobiografie zou verschijnen. Rebellen in opstand uit de school klapte over de opnames. Baron Cohen zou de toenmalige mollige cabaretier voortdurend onder druk hebben gezet om zich uit te kleden, als hilarisch ‘special effect’. Op de laatste opnamedag verraste hij haar met een extra scène waarin ze een vinger in zijn anus moest steken.

Sindsdien heeft Wilson gezegd dat hij een ‘zero asshole-beleid’ voert. En Baron Cohen bleek inderdaad goed voorbereid op haar aanval: een woordvoerder ontkende alles en verstrekte documenten, filmmateriaal en ondertekende verklaringen die in tegenspraak waren met Rebel Wilson. Die vinger in zijn anus stond zeker in het script. Hoe dan ook, goed voor de boekverkoop: Rebellen in opstand ligt nu in de winkels. Baron Cohen kan rectificatie eisen, maar de ervaring leert dat iedereen bij zo’n proces ernstige schade lijdt.

Rebel Wilson, nu 44 jaar oud, is in 2020 flink afgevallen. In haar memoires bespreekt ze overgewicht als komisch effect. Dikke mensen zijn altijd ‘comic relief’ in Hollywood. Regisseur Darren Aronofsky daagde mij uit in een interview over zijn zwaarlijvigheidsdrama De walvis om een ​​dikke acteur te noemen die geen cabaretier was. Dat bleek lastig, verder dan Orson Welles kwam ik niet.

De grappige dikke man is een niche die altijd in Hollywood is bediend; Rebel Wilson kwam Melissa McCarthy ongetwijfeld vaak tegen bij audities, die onlangs ook nog eens 30 kilo afviel. In haar memoires kijkt Wilson terug op het begin van haar carrière drugsdealer Toula in de Australische serie Dikke pizza. “Een echte jongensshow, ik nam hun vetfobische grappen op mijn onderkin”, schrijft ze. Maar zulke series brachten haar naar Hollywood, waar ze wereldberoemd werd als de trotse Fat Amy in de komedie Pitch Perfect. Voor de sequels was het Wilson contractueel verboden om af te vallen.

https://www.youtube.com/watch?v=JFwE0FB3pt4

Showloper Paul Fenech uit Dikke pizza noemt Rebel Wilson nu op Instagram een ​​”ondankbaar persoon”: zonder zijn denigrerende grappen zou ze niet zo rijk en beroemd zijn geworden. En ze gebruikte haar overgewicht ook opzettelijk voor een komisch effect. Dat klopt, maar haar weigering om ermee in te stemmen maakt dit goed De gebroeders Grimsby om haar lichaam te laten uitlachen, niet minder begrijpelijk.

Verlaagd worden tot een running gag vanwege je lichaamstype: Rebel Wilson spreekt het aan voor dikke mensen, acteur Peter Dinklage voor kleine mensen. Maar er is een addertje onder het gras. Betekent nieuwe beleefdheid over ‘fat shaming’ of lichaamsgrootte niet dat mensen met obesitas of groeistoornissen niet langer worden gecast? Dan worden afwijkende lichaamsmaten onzichtbaar in de film, op enkele demonstratief trotse Lizzo of Peter Dinklage na. Een lastig dilemma.
Source link

Related Articles

Back to top button