Nederland

Poets uw tanden niet vlak na de maaltijd, kies deze optie

Uw mondgezondheid is belangrijk. Maar tandenpoetsen direct na een maaltijd is niet echt een goed idee. Tandartsen leggen uit waarom je dat beter niet kunt doen. En dat werkt heel goed nadat je net gedronken of gegeten hebt.

We schreven eerder of het beter is om je tanden te poetsen voor of na het ontbijt. Omdat tandenpoetsen direct na een maaltijd niet erg handig is.

Na de maaltijd afspoelen met water

Experts raden aan om na een maaltijd uw mond met water te spoelen. Maar waarom? Het gaat hierbij om de pH-waarde, oftewel het gehalte aan zure en basische verbindingen in het lichaam. Waarbij 0 het meest zuur is, 7 neutraal en 14 het meest basisch. Idealiter zou uw mond op een neutrale of basische pH moeten blijven.

Maar tijdens de maaltijden wordt je mond zuurder. “Elke keer dat je eet, breekt je speeksel voedsel af voor de spijsvertering, waardoor een zuur bijproduct ontstaat”, zegt Lilya Horowitz in ruil voor Fortuin Nou. Volgens haar leidt dit tot bacteriën en meer tandplak in de mond. Als de pH lager wordt dan 4,5, wordt het glazuur van uw tanden beschadigd. Spoelen met water stabiliseert de pH-waarde in uw mond.

Tandartsen over het stabiliseren van de pH-waarde

“De zuurgraad van de tanden van een persoon en de bacteriën van rottend voedsel op het oppervlak van de tanden van een persoon zijn de belangrijkste boosdoeners van tandbederf. Het spoelen van vuil van de tanden met gewoon water is de meest verstandige manier om dit tegen te gaan”, zegt kaakchirurg Jason Auerbach.

Daarom raden tandartsen aan om na de maaltijd altijd uw mond met water te spoelen, vooral als er zuur voedsel of drank in zit. “Dit zal ertoe leiden dat de mond schoner wordt, wat de ontstekingsreactie in het lichaam zal verminderen”, zegt Horowitz. Het is belangrijk dat dit geen bruiswater is.

Orale gezondheid

En is het niet nog beter om te spoelen met mondwater? Hoewel mondwater vaak bedoeld is voor een frisse adem, is het meestal ook zuur. “En het is dus niet goed voor het oppervlak van het glazuur”, zegt Auerbach. Veel mondspoelingen bevatten alcohol, een ingrediënt dat de pH verlaagt en het mondslijmvlies of het zachte weefsel langs de wanden van uw binnenmond uitdroogt. En dat kan de kwaliteit van het tandvlees aantasten. Volgens Horowitz doet drogisterijmondwater weinig meer dan een frisse smaak geven.

Spoel daarom na de maaltijd af met water. “Soms, na een zure maaltijd, is tandenpoetsen niet per se het beste, omdat het glazuur wat zachter is en je wat schade kunt aanrichten”, zegt Auerbach. Volgens hem moet je na een maaltijd echt 30 tot 60 minuten wachten met tandenpoetsen. Om schade aan uw emaille te voorkomen.

De tandartsen benadrukken dat flossen en tandenpoetsen nog steeds erg belangrijk zijn voor onze mondgezondheid.

Laat jij jouw tandenborstel altijd op de gootsteen liggen? Dat is slecht voor je gezondheid

Een pakje sigaretten halen? Vanaf vandaag betaal je daar een stuk meer voor

Een fout opgemerkt? Mail ons. Wij zijn u dankbaar.

OpmerkingenSource link

Related Articles

Back to top button