Nederland

‘De homo-rugbyfilm waar we op hebben gewacht’

In de week voordat Pride Amsterdam eindigt Vanaf de zijkant morgen in de Nederlandse bioscopen. Een film over een Engelse homo-rugbyclub, waarover al snel werd gezegd ‘hier hebben we op gewacht’. Metro al gekeken, uiteraard voor het onderwerp, maar ook om te kijken of ‘dat telefoontje’ de moeite waard is.

Roze rijen voor de bioscopen in ons land laten momenteel zien dat de zalen overvol zijn Barbie. En ook de drie uur durende Oppenheimerwaar een aandachtige kijker een klein foutje ontdekt, zal gewaardeerd worden door filmliefhebbers. Grote titels als deze belanden wekelijks in de bioscopen. Voor Metro‘S Filmrecensie van de week werd daarom deze keer gekozen Vanaf de zijkant. Deze film zal in ons land niet massaal in de grote theaters worden uitgerold, maar klein maar fijn en zo’n onderwerp verdient ook aandacht.

Ploeterende rugby-homo’s in In From The Side

Vanaf de zijkant draait om rugbyclub South London Stags en dat is niet zomaar een rugbyclub. Je kunt het zien als één warme familie, net zoals je misschien zelf een vereniging kent, maar in dit geval is het een warme homofamilie. We zien een stel stoere, niet al te getalenteerde jonge jongens worstelen en worstelen als een ‘B-team’ op middelmatige rugbyvelden. Volgens hen spelen ze altijd tegen ‘dikke oude hetero’s’ in sportkleding vol blubber, maar verder is het zoals bij zoveel sportteams: “Mannen, onder de douche en bier drinken.” Maar die scheidsrechter? “Hij was hot”, in tegenstelling tot die zelfingenomen klootzakken uit de ‘A-ploeg’.

In From The Side, de homofilm waar we op zaten te wachten?

“Dit is de homo-rugbyfilm waar we op hebben gewacht”, schreef Rozenieuws eerder een website met nieuws over de LGBTQ+-gemeenschap. Dat lijkt wat overdreven, want waarom zou de wereld per se zitten te wachten op een homofilm over rugbyspelers? Als Rozenieuws betekent dat een film over de liefde tussen twee mannen of twee vrouwen passend is in deze tijd, zoals Vanaf de zijkantja, dan snappen wij het.

Terug naar het verhaal en dat B-team en die sukkels van ‘A’. Op een avond vol drankjes vallen Mark van B (Alexander Lincoln) en Warren van A (Alexander King) in elkaars armen in bed. Het stopt niet in één keer en dat blijkt niet zo handig. Warren heeft een vaste relatie en Mark een ‘open relatie’ met twee wetten: doe het niet met iemand die je kent en geen herhalingen…

Vanaf de zijkant
Alexander Lincoln (l) en Alexander King. Foto: Neem plaats Foto’s

De nodige homo- en sporthumor

Vanaf de zijkant ontvouwt zich met die informatie tot een prachtig liefdes- en sportverhaal, maar er moet natuurlijk nog veel gebeuren. Dat lukte met de overspelige affaire, want wat moesten de twee doen? De wederzijdse gevoelens (moeilijk, moeilijk) blijven verbergen of moet het stel gewoon het risico lopen dat er een complete puinhoop uitbreekt in hun club, waar ze zoveel van houden? Dat lekker serieuze verhaal wordt uiteraard omlijst met de nodige homo- en sporthumor. Denk: “Je hebt geen kont, alleen een paar zandzakken onderaan je rug.”

Iets normaals als mannenliefde, wat niet overal normaal is

Behalve hier en daar is de kern ervan grappig Vanaf de zijkant ook – of vooral – serieus natuurlijk. Regisseur Matt Carter heeft een eerlijke productie gemaakt over zoiets normaals als mannelijke liefde, dat om welke reden dan ook door een deel van de samenleving nog steeds niet als normaal wordt gezien. Dat er werd gedacht aan stoere rugbyspelers was een goede keuze.

Heeft een overdreven opgeheven vinger Vanaf de zijkant Gelukkig niet, integendeel. Zoals gezegd zijn die rugbyspelers een grote aanwinst en het zijn ook mannen die allemaal hun struggles hebben zoals jij en ik.

rugby homo homo's vanaf de zijkant
Alexander Lincoln als Mark. Foto: Neem plaats Foto’s

Een film als deze is (helaas) hard nodig

Nee, de wereld zat niet per se te wachten op een homo-rugbyfilm, maar zo’n onderwerp is wel nodig Vanaf de zijkant absoluut ja. Zolang er types zijn als een partijleider van Forum voor Democratie uit Hengelo, die een foto van een straat vol regenbooguitdrukkingen naast een foto van een weg vol nazivlaggen plakt, dan weet je het. De man werd vorige week ontslagen bij de politie vanwege andere uitspraken op sociale media. De functionaris/politicus postte anoniem dat kabinets- en OMT-leden die zich zorgen maakten over coronamaatregelen wat hem betreft hun hoofd op het hakblok moesten houden. Later zijn de naast elkaar geplakte foto’s toegevoegd. Zolang dat het geval is – en dat is slechts een van de vele gevallen – is dat zo Vanaf de zijkant heel hard nodig. Het is overigens ‘gewoon’ een prachtige film en dat mogen we hier niet vergeten.

Beoordeling van 5:4

Metro’s filmrecensie van de week lees je elke woensdag rond 18.00 uur. Nieuwe titels verschijnen altijd op donderdag in de Nederlandse bioscopen (zoals In From The Side), soms op woensdag. Verslaggever Erik Jonk kiest er elke week één. Volgende week? Bagdad Messi, over een begaafd elfjarig voetbaltalent dat gewond raakt bij een gruwelijke zelfmoordaanslag.

6 animatiefilms voor het hele gezin deze zomervakantie (en een gruwelijke stunt van Tom Cruise)

Een fout opgemerkt? Mail ons. Wij zijn u dankbaar.Source link

Related Articles

Back to top button