Nederland

Troye Sivan laat de Ziggo Dome zweten met een sexy, uitgesproken queer popshow

Troye Sivan is een van de weinige mannen die zich anno 2024 met een hoofdletter in Pop waagt. En daarmee bedoelen we: pakkende refreinen, dansbare beats, grootse producties en videoclips met uitputtende choreografie. De 29-jarige Australiër maakt al tien jaar muziek en scoorde in 2023 zijn eerste echt grote hit met het stomende housepopnummer ‘Rush’. Ook hij lijkt nogal verbaasd over wat dit aan de andere kant van de wereld heeft gedaan: “Tijdens de soundcheck dacht ik: er is een fout gemaakt. Deze zaal is te groot”, zegt hij tijdens zijn show in de Ziggo Dome in Amsterdam, die plaats biedt aan zo’n 17.000 mensen. “Ik weet niet wat ik hier in Nederland heb gedaan, maar jij hebt dit kleine kreng uitverkocht!”

De broeierige kamer is gevuld met veel queerkoppels en vriendengroepen: dertigers die Sivan kennen sinds zijn start als YouTuber, maar ook zestienjarigen die hem ontmoetten toen ‘Rush’ viraal ging op TikTok. Ze zijn uitgedost in sexy, sportieve outfits: mesh tops, sportshorts en hier en daar lakleren broeken. “Dit voelt een beetje als het openingsfeest van Pride”, zegt een jongeman tegen een vriend.

Troye Sivan in de Ziggo Dome

Foto’s: Andreas Terlaak

Sivan, een engelachtige verschijning met grote blauwe ogen en blonde krullen, verandert van een aimabele, ietwat verlegen jongen in een volslagen popster, geflankeerd door zes dansers, zodra hij begint te zingen. In het openingsnummer zit hij op zijn knieën te zingen in een microfoon die suggestief op kruishoogte wordt gehouden door een danser. Samen met een andere danser beëindigt hij de show in een welgemeende kus. Daartussen zien we veel zwoel rood en blauw podiumlicht, dansers die zich over bouwsteigers draperen, en zweterige, intense choreografieën, het ene moment hoekig en stoer, het andere moment vloeiend en sensueel. De nummers van zijn laatste album Iets om elkaar te geven (2023) nodigen uit tot feesten, met housebeats, euforische pianoakkoorden en verwijzingen naar warme nachten op de dansvloer en in de slaapkamer. En feesten, dat doet de bomvolle Ziggo Dome gretig.

Maar Sivan gaat niet alleen over één-op-één-verbindingen: het album is een ode aan de verbinding die hij voelt met zijn queer-gemeenschap. Deze show en album zijn geïnspireerd op het gevoel van vrijheid dat Sivan ervoer na een verbroken relatie en het einde van de coronapandemie. “Ik begon weer verliefd te worden op de wereld”, zegt hij, “ik wilde weer onder de mensen zijn, dansen, seks hebben.” En dat wil hij niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn publiek. “We zijn hier allemaal bezig met choreografieën en dergelijke, maar deze show draait helemaal om jou. Ik wil dat jullie elkaar ontmoeten en samen dansen. Deze ruimte is van jou.”
Source link

Related Articles

Back to top button