Irak

Een plaatsvervanger geeft commentaar op de mogelijkheid dat Iraakse olie Israël via enkele Arabische landen bereikt »Baghdad Al-Youm News Agency

Bagdad vandaag – Bagdad

Vandaag, vrijdag (21 juni 2024), gaf de vertegenwoordiger van de Al-Fatah Alliantie, Mukhtar Al-Musawi, commentaar op de mogelijkheid dat Iraakse olie Israël bereikt via enkele genormaliseerde Arabische landen.

Al-Musawi zei tegen Baghdad Today dat “het op geen enkele manier kan worden geaccepteerd dat Iraakse olie de zionistische entiteit op welke manier dan ook bereikt, en dat deze zaak vaststaat en de afwijzing ervan politiek, gouvernementeel en populair is.”

Hij voegde eraan toe: “Elk olieproject tussen Irak en welk Arabisch land dan ook moet zorgvuldig worden bestudeerd om te voorkomen dat de olie Israël bereikt, en om garanties van die landen te krijgen dat onze olie de usurperende entiteit niet zal bereiken.”

Al-Moussawi verklaarde: “Dit is de reden waarom er bezorgdheid en angst bestaat over het Basra-Oqaba pijpleidingproject, maar alle garanties van de regering bevestigen dat Iraakse olie Israël niet direct of indirect heeft bereikt en ook niet zal bereiken.”

Het is opmerkelijk dat economisch expert Nabil Al-Marsoumi op vrijdag (7 juni 2024) verschillende vragen stelde over het Iraaks-Jordaanse oliepijpleidingproject.

Al-Marsoumi zei in een bericht op het Facebook-platform, gevolgd door “Baghdad Today”, dat “er een verhitte controverse bestaat over de Iraaks-Jordaanse pijpleiding die rond twee richtingen draait: de richting die om vele redenen tegen de implementatie van de pijpleiding is. , inclusief het feit dat exporteren over zee het minst duur is en een bestaande optie kan zijn waarmee dit zal worden uitgevoerd.” Het uitbreiden van de exportcapaciteit tot meer dan 6 miljoen vaten.

Hij voegde eraan toe: “De trend ten gunste van de implementatie van de pijpleiding is te wijten aan politieke, geopolitieke of economische overwegingen die verband houden met de behoefte aan een nieuw exportkanaal anders dan de havens van de Arabische Golf, en aan het verwerven van nieuwe marktaandelen in de mondiale oliesector. markt, en om de potentiële impact van de veiligheidsspanningen in de Straat van Hormuz, waar 97% van de olie doorheen stroomt, te ondervangen.” De Iraakse olie-export, vooral sinds de Iraakse olie-export via de Straat van Hormuz aanzienlijk daalde tijdens de oorlog tussen Irak en Iran in de jaren tachtig.

Hij verklaarde: “Binnen deze context rijzen er veel vragen over dit project, waaronder: als het Iraaks-Jordaanse pijplijnproject een verdacht Israëlisch project was of een pijpleiding voor normalisatie met Israël, waarom hebben de vorige Iraakse regeringen het dan goedgekeurd?” Hij voegde eraan toe: “Waarom werd de Iraaks-Jordaanse pijplijn niet onderhouden en opnieuw opgestart?” Turkije voordat een deel ervan werd gebruikt om de olie van Koerdistan te vervoeren?

Hij vervolgde tegen de econoom: “Waarom werd de Kirkuk-Baniyas-lijn niet nieuw leven ingeblazen toen de politieke en veiligheidsomstandigheden vóór 2014 stabiel waren en toen alle Kirkuk-velden ter beschikking stonden van de North Oil Company?”

Hij sloot af met de vraag: ‘Wat zijn de maatregelen die alle vorige en huidige Iraakse regeringen hebben genomen om de Iraaks-Saoedische lijn nieuw leven in te blazen? Heeft Saoedi-Arabië het recht om de lijn in beslag te nemen en deze te gebruiken voor het transport van olieproducten? Mujaz Oil Port, die werd opgericht met Iraaks geld en waarvan Saoedi-Arabië een olie-exporthaven maakte? Waarom heeft Irak geen rechtszaak aangespannen tegen Saoedi-Arabië en schadevergoeding geëist?

Source link

Related Articles

Back to top button