Reportages

Gouden Beer voor Mati Diops documentaire ‘Dahomey’ sluit Berlinale 2024 af

De 74e editie van het Internationale Filmfestival van Berlijn kwam zaterdagavond tot een hoogtepunt met de uitreiking van de laatste prijzen, waarbij de documentaire ‘Dahomey’ van de Frans-Senegalese filmmaker Mati Diop de Gouden Beer voor de beste film won.

De veelzijdige docu-fictieve essay verkent de terugkeer in november 2021 van geplunderde koninklijke schatten van het Afrikaanse Koninkrijk Dahomey van Parijs naar het huidige Benin, waarbij het de gecompliceerde reactie onderzoekt van de mensen in Benin, wier cultuur zich meer dan een eeuw heeft ontwikkeld zonder deze artefacten.

Tijdens het in ontvangst nemen van haar prijs maakte Diop een direct politiek statement door uit te roepen: “I stand with Palestine!”

Juryvoorzitter, de Oscar-winnende actrice Lupita Nyong’o, bekend van “12 Years a Slave” en “Black Panther”, kondigde vanaf het podium van de Berlinale Palast de Gouden Beer-winnaar aan. Nyong’o is de eerste zwarte en eerste Afrikaanse voorzitter van de Berlinale-jury.

“Dahomey” is pas de tweede Afrikaanse film die de hoogste prijs in Berlijn wint, na “Breathe Umphefumlo” (U-Carmen eKhayelitsha) van Mark Dornford-May uit Zuid-Afrika in 2015. Art-house streamer Mubi verwierf de rechten voor Noord-Amerika en veel delen van de wereld in een deal die op vrijdag werd aangekondigd.

“Dahomey” is ook de tweede documentaire op rij die de Gouden Beer van Berlijn mee naar huis neemt, na “On the Adamant” van de Franse regisseur Nicolas Philibert vorig jaar.

Hong Sangsoo, een vaste gast op het podium van de Berlinale, met winst in 2020 (The Woman Who Ran), 2021 (Introduction) en 2022 (The Novelist’s Film), voegde daar zaterdag een vierde aan toe. Hij won de Zilveren Beer Grote Juryprijs voor “A Traveler’s Needs”. Het project markeert zijn derde samenwerking met de Franse ster Isabelle Huppert, na “In Another Country” (2012) en “Claire’s Camera” (2017). Finecut verkoopt “A Traveler’s Needs” internationaal.

De prijs voor beste regisseur ging naar de Dominicaanse filmmaker Nelson Carlos De Los Santos Arias voor “Pepe”, een onclassificeerbare mix van documentaire en fictie over een nijlpaard dat door drugskoning Pablo Escobar naar Colombia wordt gebracht. Bruno Dumonts sci-fi-satire “L’Empire”, waar Memento International de verkoop voor verzorgt, won de Zilveren Beer Juryprijs.

Sebastian Stan, bekend uit het Marvel Cinematic Universe, won de Zilveren Beer voor de beste hoofdrol in de film “A Different Man” van Aaron Schimberg, waarin hij een man speelt die een radicale plastische chirurgie ondergaat en zijn eigen identiteit begint te bevragen.

Emily Watson won de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol voor haar angstaanjagende rol als non naast ster Cillian Murphy in Tim Mielants’ Iers drama “Small Things Like These”. FilmNation verzorgt de internationale verkoop van de film.

Als reactie op het politieke debat rond de oorlog in Gaza, dat veel van de discussies rond cinema op de Berlinale van dit jaar overschaduwde, ging de prijs voor de beste documentaire naar “No Other Land”. De film, geregisseerd door een collectief van Israëlische en Palestijnse filmmakers, biedt een nuchtere kijk op de pogingen van de Israëlische regering om Palestijnen uit Masafer Yatta, een landelijk dorp op de bezette Westelijke Jordaanoever, te verdrijven. “No Other Land” werd vertoond in de Panorama-sectie van Berlijn, waar het de publieksprijs won voor beste documentaire. Op het podium riepen twee van de regisseurs, een Israëliër en een Palestijn, de “invloedrijke mensen in deze zaal” op tot een oproep voor een staakt-het-vuren in Gaza en om de “bezetting” van de Westelijke Jordaanoever door Israël te “stoppen”. Ten minste, zo zei een van de regisseurs, zou Duitsland moeten stoppen met wapens leveren aan Israël.

Juliana Rojas, die de Encounters-prijs voor beste regisseur won voor “Cidade; Campo”, gebruikte ook het podium van de Berlinale om op te roepen tot een staakt-het-vuren in Gaza, evenals Ben Russell en co-regisseur Guillaume Cailleau, winnaars van de prijs voor beste film in de Encounters-sectie voor “Direct Action”. “Wij zijn tegen genocide,” zei Russell.

Twee van de favorieten van dit jaar, het Duitse melodrama “Sterben” van Matthias Glasner en “The Devil’s Bath”, een Oostenrijkse horrorfilm van de regisseurs van “Goodnight Mommy”, Veronika Franz en Severin Fiala, wonnen beide Zilveren Beren. Glasner ontving er een voor het beste scenario en “The Devil’s Bath”-cameraman Martin Gschlacht nam een trofee mee naar huis in de categorie “uitstekende artistieke bijdrage”. The Match Factory verkoopt “Sterben” wereldwijd, terwijl Playtime “The Devil’s Bath” behandelt.

Dit is de vijfde en laatste Berlinale onder artistiek directeur Carlo Chatrian, die samen met Berlinale-managing director Mariëtte Rissenbeek vertrekt na dit jaar. Ze worden opgevolgd door voormalig directeur van het London Film Festival Tricia Tuttle, die een dubbele rol op zich neemt.

 

Winnaars van de 74e Berlinale
Gouden Beer voor Beste Film

Dahomey richt. Mati Diop

Grote Juryprijs Zilveren Beer

De behoeften van een reiziger richt. Hong Sangsoo

Juryprijs Zilveren Beer

L’Empire richt. Bruno Dumont

Zilveren Beer voor Beste Regisseur

Nelson Carlos De Los Santos-aria’s voor Pepe

Zilveren Beer voor de beste toonaangevende prestaties

Sebastian Stan voor A Different Man

Zilveren beer voor de beste ondersteunende prestaties

Emily Watson voor dit soort kleine dingen

Zilveren Beer voor Beste Scenario

Matthias Glasner voor Sterben (stervend)

Zilveren Beer voor uitmuntende artistieke bijdrage

Martin Gschlacht voor de cinematografie voor The Devil’s Bath

Ontmoetingsprijzen
Beste film

Directe actie richt. Guillaume Cailleau, Ben Russell

Beste regisseur

Cidade; Campo richt. Juliana Rojas

Speciale Juryprijs (ex aequo)

De grote geeuw van de geschiedenis richt. Aliyar Rasti, Some Rain Must Fall richt. Qiu Yang

GWFF-prijs voor beste eerste speelfilm
Cu Li huilt nooit richt. Pham Ngoc Lan

Berlinale Documentaireprijs
Geen ander land richt. Yuval Abraham, Bazel Adra, Hamdan Ballal, Rachel Szor

Berlinale-prijzen voor korte films
Gouden Beer Beste Korte Film

Een vreemde wending richt. Francisco Lezama

Juryprijs Zilveren Beer

Overblijfselen van de warme dag richt. Zhang Wenqian

In een eerdere versie van dit verhaal werd actrice Emily Watson ten onrechte geïdentificeerd als Emma Watson.

Related Articles

Back to top button